Overnachting na zorg komt in basispakket

Overnachting na zorg komt in basispakket

Mensen die ver van huis behandeld worden, kunnen vanaf 2020 een vergoeding krijgen om te blijven overnachten. Het gaat dan om een ziekenhuisbehandeling van meerdere dagen, waarvoor iemand niet wordt opgenomen.

Het is één van de toevoegingen aan het basispakket, die minister Bruins van het ministerie van VWS voorstelt aan de Tweede Kamer. ANBO is hier blij mee, want het is vaak heel vermoeiend en belastend om meerdere dagen op-en-neer te rijden voor een behandeling die ver weg moet plaatsvinden.

Lange reistijd is heel belastend
Bepaalde, gespecialiseerde behandelingen worden maar op een beperkt aantal plekken in het land uitgevoerd. Mensen kunnen nu al een vergoeding krijgen voor de reiskosten, maar dat is niet ideaal. “Patiënten worden soms meerdere dagen per week behandeld en moeten dan heen-en-weer rijden. Dit kan enorm belastend zijn”, aldus Liane den Haan. “Het is mooi dat verblijf nu onderdeel van de behandeling vormt. Soms kiezen mensen er nu al zelf voor om op eigen kosten een paar nachten in een hotel te verblijven. Vanaf volgend jaar kunnen ze daarbij dus een beroep doen op hun zorgverzekering.”

De logeervergoeding bedraagt maximaal 75 euro per nacht, als iemand minimaal drie dagen achter elkaar wordt behandeld.

Dure geneesmiddelen bereikbaar
Minister Bruins komt ook met een maatregel om hele dure geneesmiddelen beter bereikbaar te maken voor patiënten. Nu is het nog zo dat als het ministerie en een fabrikant het niet eens worden over de prijs, dat middel ook niet wordt vergoed als een apotheker het zelf maakt (de zogenoemde magistrale bereiding).

Voorstel wordt eind juni besproken
Het voorstel voor de verruiming van het basispakket voor 2020 wordt eind juni in de Tweede Kamer besproken. Eerder is al bepaald dat het verplicht eigen risico ook komend jaar €385 bedraagt. Zorgverzekeraars maken in het najaar hun premies voor de zorgverzekeringen bekend.

Bron: anbo.nl

Wmo ondersteuning op maat voor gemeentes, cliënten en zorgaanbieders

Naast het brengen van nieuwsitems en de blog van Norbert Strijker, bekend om zijn grote kennis en duidelijke inzichten op het gebied van de Wmo, doet WMO-Wijzer veel meer; In een markt waar het moeilijk is om de juiste feiten en informatie te krijgen en waarin organisaties elkaar tegenspreken, bundelt onze organisatie de geverifieerde kennis en informatie en deelt die met u waar het maar kan.

WMO-Wijzer gaat met u, dat wil zeggen met gemeentes, met zorgaanbieders, met verzekeraars en het CIZ, in gesprek en helpt u op maat met de vraagstukken die u tegenkomt.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

NEEM CONTACT MET ONS OP
null
BEKIJK ONZE VACATURES