Nieuwe koplopergemeenten cliëntondersteuning zijn bekend

Nieuwe koplopergemeenten cliëntondersteuning zijn bekend

20 nieuwe koplopergemeenten presenteerden gisteren hun aanpak en ambities voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en ondersteuning te regelen. Binnen het koploperproject Cliëntondersteuning gaan gemeenten in hun regio aan de slag om het aanbod en de kwaliteit van die ondersteuning te verbeteren.

De nieuwe koplopers
Dit zijn de nieuwe koplopers: ABG-gemeenten ( Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen), Apeldoorn, Bernheze, Boxtel en Sint-Michielsgestel, ’s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek, Haarlem, Kerkrade, Overbetuwe, Oudewater, Raalte, Roerdalen, Utrecht, Waalwijk, Waddinxveen, Zwijndrecht en Zoetermeer. Opgeteld bij de 46 bestaande koplopergemeenten komt het totaal daarmee op 66 koplopergemeenten cliëntondersteuning. In de bijlage onder dit bericht staat een korte beschrijving van de 20 nieuwkomers.

Cliëntondersteuners denken mee
Niet iedereen weet zijn weg te vinden langs de verschillende loketten en regelingen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, Zorgverzekeringswet (Zvw), Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz). Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je op letten bij een aanvraag? Cliëntondersteuners helpen bij het formuleren van de hulpvraag en denken mee over oplossingen. Voor zorg, maar ook bij vragen over werk en inkomen, wonen en onderwijs. Vooral mensen in kwetsbare situaties en hun naasten ondervinden vaak problemen bij het regelen van passende zorg en ondersteuning.

Cliëntondersteuning is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente. Gemeenten zijn hiervoor vanuit de Wmo verantwoordelijk. Zorgkantoren moeten de clientondersteuning regelen voor mensen die een beroep doen op de Wlz. Ieder(in) pleit voor één vorm van onafhankelijke cliëntondersteuning, over alle wetten en regelingen heen en voor alle ondersteuningsvragen die mensen hebben.

Verbeteren bekendheid en uitvoering
Het project Koplopers Cliëntondersteuning moet bijdragen aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het is een initiatief van gemeentekoepel Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. Movisie ondersteunt het project.

Deze ronde gemist, maar toch interesse om koplopergemeente te worden? In de eerste helft van 2020 volgt een nieuwe mogelijkheid. Neem voor meer informatie contact op met Joost de Haan van Movisie, J.deHaan@Movisie.nl.

Download: Beschrijving nieuwe koplopers.pdf

Bron: iederin.nl

Wmo ondersteuning op maat voor gemeentes, cliënten en zorgaanbieders

Naast het brengen van nieuwsitems en de blog van Norbert Strijker, bekend om zijn grote kennis en duidelijke inzichten op het gebied van de Wmo, doet WMO-Wijzer veel meer; In een markt waar het moeilijk is om de juiste feiten en informatie te krijgen en waarin organisaties elkaar tegenspreken, bundelt onze organisatie de geverifieerde kennis en informatie en deelt die met u waar het maar kan.

WMO-Wijzer gaat met u, dat wil zeggen met gemeentes, met zorgaanbieders, met verzekeraars en het CIZ, in gesprek en helpt u op maat met de vraagstukken die u tegenkomt.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

NEEM CONTACT MET ONS OP
null
BEKIJK ONZE VACATURES