KOPP-kinderen: problematiek niet altijd zichtbaar

KOPP-kinderen: problematiek niet altijd zichtbaar

Kinderombudsman Margrite Kalverboer wil sneller hulp voor kinderen van ouders met problemen (KOPP-kinderen). De Raad voor de Kinderbescherming steunt haar oproep.

In Nederland groeien ruim 577.000 kinderen op met een vader of moeder die psychische (en/of verslavings-) problemen heeft (cijfers Trimbosinstituut). Dit is bijna 16% van het totaal aantal kinderen. Het opgroeien in zo’n gezin kan voor KOPP-kinderen ingrijpende gevolgen hebben. Zo lopen zij in vergelijking met kinderen die opgroeien bij psychisch gezonde ouders een drie tot dertien keer zo groot risico om zelf psychische problemen en/of verslavingsproblematiek te ontwikkelen.

Gelukkig groeit een groot deel van deze kinderen zonder bijzondere problemen op. Het is belangrijk jeugdigen en gezinnen die wél een verhoogd risico lopen vroegtijdig op te sporen en gepaste interventies in te zetten. Er is aandacht nodig  voor deze groep kinderen. Vroegtijdige signalering is belangrijk, maar deze kinderen worden vaak over het hoofd gezien omdat hun problematiek niet altijd zichtbaar is. Alerte hulpverleners, maar ook bijvoorbeeld docenten, huisartsen en de directe omgeving zijn nodig om deze kinderen niet te missen. Of bij een KOPP-kind daadwerkelijk problemen ontstaan hangt af van de aanwezigheid én het samenspel van risicofactoren en beschermende factoren. Bij de behandeling van psychiatrische patiënten zouden artsen altijd de kind-check moeten doen: heeft deze patiënt kinderen en hoe is hun situatie?

Meer weten? Bezoek onze themapagina over kinderen van ouders met psychische problematiek.

Bron: kinderbescherming.nl

Norbert Strijker, directeur van WMO-wijzer, is begonnen als ergotherapeut en heeft zich ontwikkeld tot projectleider en beleidsadviseur. Met ruim 20 jaar ervaring mag hij zich inhoudelijk expert in Wmo en AWBZ noemen. Deze kennis deelt hij met u in zijn blogs en opiniestukken.

Wmo ondersteuning op maat voor gemeentes, cliënten en zorgaanbieders

Naast het brengen van nieuwsitems en de blog van Norbert Strijker, bekend om zijn grote kennis en duidelijke inzichten op het gebied van de Wmo, doet WMO-Wijzer veel meer; In een markt waar het moeilijk is om de juiste feiten en informatie te krijgen en waarin organisaties elkaar tegenspreken, bundelt onze organisatie de geverifieerde kennis en informatie en deelt die met u waar het maar kan.

WMO-Wijzer gaat met u, dat wil zeggen met gemeentes, met zorgaanbieders, met verzekeraars en het CIZ, in gesprek en helpt u op maat met de vraagstukken die u tegenkomt.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

NEEM CONTACT MET ONS OP
null
BEKIJK ONZE VACATURES