Beroep op Kamer: zo snel mogelijk testen in gehandicaptenzorg

Beroep op Kamer: zo snel mogelijk testen in gehandicaptenzorg

Gisteren was er een corona-debat in de Tweede Kamer. Vorige week is er mede op aandringen van Ieder(in) vanuit de Kamer aandacht gevraagd voor bescherming van zorgverleners in de gehandicaptenzorg. Naar aanleiding van ernstige signalen die we ontvangen vroegen we gisteren aan de Kamerleden om duidelijkheid en snelheid bij testen en beschermen in de gehandicaptenzorg.

De situatie in de langdurige zorg – bij instellingen – en bij zorg thuis is nijpend. Wij ontvangen bijvoorbeeld bericht van een moeder met een kind in een woongroep in de langdurige zorg waar al iemand is overleden en nu 4 van de 8 mensen koorts hebben. Personeel heeft nu pas te horen gekregen dat zij bij ook andere klachten dan koorts thuis moeten blijven. Ieder(in) vroeg de Kamerleden om aandacht voor onderstaande concrete punten.

– Kan de minister bevestigen dat het testen van zorgverleners ook geldt voor de gehandicaptenzorg thuis en in instellingen?
In de persconferentie gaf minister Hugo de Jonge (VWS) aan dat het testbeleid wordt uitgebreid naar zorgverleners buiten de ziekenhuiszorg. Kan de minister bevestigen dat ook zorgverleners in de gehandicaptenzorg zowel in instellingen als bij zorg thuis getest worden? Door de zeer verregaande maatregelen qua bezoek, zijn de zorgverleners het enige contact met de bewoners en zijn zij degenen die kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus of ook zelf besmet kunnen raken. Wij dringen er daarnaast nogmaals op aan om ook mensen met een beperking of chronische ziekte zelf te testen. Stel hen en hun zorgverleners zo snel mogelijk in staat om zichzelf en elkaar te beschermen.

– Zolang er niet voldoende beschermingsmateriaal is voor zorgverleners in de langdurige zorg, moet de richtlijn voor hen zijn om bij klachten – niet alleen bij koorts – thuis te blijven.
De richtlijn voor zorgmedewerkers in de langdurige zorg thuis en in instellingen is dat zij blijven werken wanneer zij klachten vertonen (bijvoorbeeld verkoudheid). Alleen bij koorts moeten ze thuis blijven. Ook hierbij geldt dat door de zeer verregaande maatregelen qua bezoek, de zorgverleners degenen zijn die bijdragen aan de verspreiding van het virus. Zolang er onvoldoende beschermingsmateriaal voor deze zorgverleners beschikbaar is, zouden zorgverleners in de langdurige zorg getest moeten worden en ook bij klachten anders dan koorts thuis moeten blijven. Wij dringen daar uiteraard ook in contacten met het ministerie en zorgorganisaties op aan. Wij doen een beroep op de Kamerleden hier ook via de politieke weg aandacht voor te vragen. De situatie is nijpend.

Bron: iederin.nl

Wmo ondersteuning op maat voor gemeentes, cliënten en zorgaanbieders

Naast het brengen van nieuwsitems en de blog van Norbert Strijker, bekend om zijn grote kennis en duidelijke inzichten op het gebied van de Wmo, doet WMO-Wijzer veel meer; In een markt waar het moeilijk is om de juiste feiten en informatie te krijgen en waarin organisaties elkaar tegenspreken, bundelt onze organisatie de geverifieerde kennis en informatie en deelt die met u waar het maar kan.

WMO-Wijzer gaat met u, dat wil zeggen met gemeentes, met zorgaanbieders, met verzekeraars en het CIZ, in gesprek en helpt u op maat met de vraagstukken die u tegenkomt.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

NEEM CONTACT MET ONS OP
null
BEKIJK ONZE VACATURES